965 510 082 - Plaza España, 1, 03838 Alfafara (Alicante) alfafara@alfafara.es

La Conselleria de Medi Ambient ha activat un pla de trituració de restes agrícola per evitar les cremes en els terrenys situats al parc natural de la Serra Mariola. Les noves unitats de biotrituració, durant els últims mesos, han estat rebent la formació específica i han iniciat els treballs en les parcel·les.

En concret, i segons informen des de la conselleria, la tasca consisteix en la trituració de les restes vegetals que l’agricultor genera en la feina quotidiana de manteniment de l’arbratge i que normalment s’eliminava mitjançant la combustió. Ara, i gràcies a aquest projecte, les restes es gestionen mitjançant una maquinària de biotrituració i el material resultant es deixa a la parcel·la perquè l’agricultor l’incorpore al sòl, la qual cosa suposa al seu torn una millora agrària per la incorporació de la matèria orgànica i augment de la humitat de la terra.

El departament dirigit per la consellera Elena Cebrián informa que per a dur a terme aquesta nou pla, com alternativa a l’ús del foc, s’han seleccionat les àrees de treball en els parcs naturals, com és el cas de la Serra Mariola i Font Roja. Així, i segons la informació facilitada, les brigades actuen en terrenys de Bocairent, Alfafara, Agres, Muro, Cocentaina, Alcoi, Ibi i Banyeres. En total, en aquest primer periode de funcionament es donarà servei a 59 parcel·les amb un total aproximat de 44 hectàrees.

El secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic, Fran Quesada, acompanyat per la directora general de Prevenció d’Incendis Forestals, Delia Álvarez, van visitar ahir els treballs de trituració que estaven desenvolupant-se en un terreny del terme d’Agres. Quesada va subratllar “els importants avanços en una gestió més responsable de les restes agrícoles mitjançant iniciatives públiques que ens permeten evitar l’ús del foc i avançar cap a l’economia circular”.

 

Reunió

Quesada, en el marc d’aquesta visita, es va reunir amb els alcaldes que han format el consorci Ombria de la Serra de Mariola, entre els que estava l’alcaldessa d’Alfafara Raquel Vicedo, per conèixer de primera mà el projecte d’innovació de governança territorial que han posat en marxa per al foment de noves possibilitats d’aprofitament de la biomassa residual.

L’objectiu d’aquest projecte, subvencionat en el marc de la mesura 16 del PDR impulsada per Medi Amnbient, és el fomentar la implantació de calderes de biomassa i l’elaboració d’un compost de qualitat que al seu torn puga ser utilitzat per l’activitat agrícola i, així, poder fomentar l’economia local.

Pin It on Pinterest

Share This