OLIVA ALFAFARENCA – Oli

El major productor agrícola de l’oliva alfafarenca és Ramon Terol. Aquest agricultor d’Alfafara va muntar fa ja molts anys una xicoteta almàssera denominada “Almàssera l’Alfafarenca”, d’essència familiar. Concretament, el oli d’oliva de la varietat autòctona Alfafarenca, anomenat ‘Alfaoliva’. La seua aposta pel model de negoci sostenible i modernitzat permet el desenvolupament d’altres llauradors de la zona puguen portar les seues olives per obtindre així el seu propi oli per autoconsum o venda de proximitat. És el que coneix com màquila, una pràctica habitual en el passat, en societats més autosuficients. Aquest tipus de servei es feia extensiu a d’altres infraestructures llavors bàsiques com és el cas dels molins (per moldre farina) o els escorxadors (per matar un animal que havia estat alimentat a casa, des d’un porc a un xai).

Per mitjà de l’Associació Olis de Diània, un grup de productors i amants de l’oli de les comarques centrals que creen sinèrgies per tal de millorar el seu producte i elaborar un Oli Verge Extra -ecològic o no- amb un clar ‘terroir’. És a dir, amb especificitat, història, identitat i amb qualitat premium. A més, impulsen el projecte ‘Conoce la esencia de Alicante’ amb el que vol generar experiències vivencials amb l’univers de l’oli d’oliva.