LOCALITZACIÓ

Alfafara pertany a la comarca del Comtat i està situada al nord de la província d’Alacant, en una zona limítrofa amb la província de València. Es troba enclavada en el peu de la serra de Mariola, en una petita vall entre l’esmentada serra i la d’Agullent i propera a municipis com Agres, Bocairent o Ontinyent.

El seu terme municipal té una extensió de 20,41 Km2. Té una altitud de 582 m sobre el nivell del mar i gaudeix d’un clima mediterrani continental. El terreny és molt irregular, amb zones planes al centre dedicades a cultius de secà (cereals, oliveres, ametllers i fruiters) i molt muntanyencs cap al sud, on està cobert de pinedes en una extensió aproximada de 136 hectàrees. Les altures més importants són el bec del Portín (1.081 m) i la Solana del riu Pantanet (642 m).

Al seu casc urbà s’accedeix per la carretera local CV-700, que va de Muro d’Alcoi a Bocairent i enllaça la carretera nacional 340 amb la carretera comarcal CV-81, de Villena a L’Alcúdia de Crespins.

 

INFORMACIÓ MUNICIPAL

Té un cens de 430 habitants, denominats alfafarencs, l’ocupació laboral dels quals, tradicionalment agrícola, té lloc actualment en la indústria tèxtil i en els serveis. El poble compta amb una variada oferta de bars, cafeteries i restaurants, així com amb un alberg municipal i cases rurals. Existeixen també una piscina municipal i un frontó, dins del casc urbà, i instal·lacions poliesportives en les seves proximitats, així com àrees recreatives en paratges pintorescs de la part muntanyenca del terme, com EL Azud o La Font del Tarragó.

L’Ajuntament es troba situat a la Plaça d’Espanya número 1 (telèfon: 96 551 0082; fax: 96 551 02 71). Disposa de diferents serveis municipals i de caràcter cultural: Centre de Salut, Centre de Tercera Edat, Agència de Lectura, Centre Cultural i Centre Social (amb servei de tele centres per a connexió a Internet), Guarderia, Col·legi Públic d’Educació Infantil i Primària, Banda de Música, Societat de Caçadors i Associació de Mestresses de casa.

 

COM ARRIBAR

Per al viatger que procedeixi de València (de la qual dista uns 100 Km ) se li suggereix que es desplaci per la carretera nacional (autovia) N-340, agafant l’adreça Albacete i Alacant per l’interior. Un cop superat el port de Càrcer, deixarà Xàtiva a l’esquerra i es desviarà per una nova autovia en adreça Ontinyent i Alcoi; salvarà mitjançant un túnel l’obstacle natural del port de L’Olleria i abans d’arribar a Albaida i Agullent, agafarà la carretera que indica Ontinyent- Villena; en un trajecte curt superarà quatre o cinc rotondes, deixant Ontinyent a la dreta i seguint l’adreça Bocairent-Villena; s’endinsarà per una carretera que voreja un barranc, al final del que, dos quilòmetres abans de Bocairent, agafarà un desviament a l’esquerra que ho portarà a Alfafara.

Si escau d’Alacant, cal agafar l’autovia de Madrid fins a Villena i, en aquesta ciutat, en la sortida del túnel, agafar la carretera comarcal cap a Ontinyent (C-3316 o actual CV-81); després de deixar a dreta pobles com la Canyada, Beneixama o Banyeres, arribarà a Bocairent. Dos quilòmetres després d’aquest poble, en direcció a Ontinyent, trobarà a dreta el desviament a Alafafara. Una altra alternativa des d’Alacant és agafar l’autovia cap a Castalla i continuar per l’adreça Onil-Banyeres-Bocairent- Alfafara.

Si el viatger procedeix d’Alcoi, s’ha de desplaçar per Cocentaina fins a Muro i allà agafar la indicació Agres. També pot desplaçar-se a través de les carreteres que creuen la serra de Mariola: carretera Alcoi-Banyeres de Mariola (actuals CV-795 i CV-796) o carretera Alcoi-Bocairent pel cor de la Mariola (actual CV-794).

Per als viatgers procedents de Madrid i la Manxa s’aconsella agafar a Villena l’adreça Ontinyent. Per als procedents de Gandia i platges de l’al voltant, s’aconsella acostar-se a Ontinyent o a Muro per arribar des d’allà.

L’únic transport públic que acosta els viatgers a Alfafara és la línia de ferrocarril València-Xàtiva-Alcoi. Cal baixar en les estacions d’Agres o d’Ontinyent.

Share This