8 d’agost: ‘festivitat de Sant Roc’

  • El dia de Sant Roc es celebra el 8 d’agost…

Els festejos del dia 8 comencen a migdia amb una misa en honor a Sant Roc. Açò s’acompanya d’un passeig posterior pel poble i finalitza amb el tradicional cant dels gojos. Quan terminen els dies fesius s’ofereix un sopar a la plaça del poble amb una desfilada de la banda musical local.

– A les 11.30h es realitza un passa-carrer per donar inici al dia de festes patronals destinat a Sant Roc, a càrrec de la Societat Instructiva Musical d’Alfafara.

– A les 12.00h solemne missa en honor a Sant Roc. A la finalització de la missa es realitza un volteig general de campanes i una cercavila seguida d’una traca correguda on participen tant els més menuts com els més majors del poble. En la traca correguda la gent corre per davant dels coets a mesura que aquesta va avançant. Aquesta traca es col·loca en el carrer principal que creua gran part del poble i per on passa la cercavila.

– A les 21.00h es realitza la processó de Sant Roc, a l’arribar el Sant a la plaça es canten els gojos en honor al sant, però en aquest cas no tenen melodia d’acompanyament instrumental, per tant és un cant ‘acapela’ per els veïns i veïnes del poble.

– A les 00.30h de la matinada des de la Mateta s’inicia una gran retreta de disfresses, aquesta és l’ocasió per als més majors. A l’igual que els xiquets i xiquetes del poble es van fer les seues disfresses per a lluir-les el dia de la Vespra a la plaça del poble, aquesta es l’ocasió dels no tan xicotets, on arriben amb les seues disfresses artesanals realitzades els dies anterior a la festivitat per les diferents colles d’amics i amigues. Aquesta retreta cada vegada té més participació ja que actualment també participen molts joves d’altres poblacions properes, que també es creen la seua disfressa per a participar en la festa. La Retreta està amenitzada per la banda municipal i passa per els carrers del poble fins arribar al carrer Les Eres on ens espera la revetlla amenitzada per alguna orquestra per continuar amb la festa.