7 d’agost: ‘festivitat de la Divina Aurora’

  • El dia de la Divina Aurora es celebra el 7 d’agost…

El dia 7 arranca amb un peculiar i típic despertar. Durant la vesprada es realitza la Solemne missa que obri pas a la Processó corresponent a la Divina Aurora, recorrent els carrers del poble amb la participació de la població local.

-’’Despertà’’ de la Divina Aurora. Aquest es un acte molt especial i molt esperat per els veïns i veïnes d’Alfafara. A les 5.30h de la matinada es trau el Sant de la Divina Aurora de l’església per donar pas a la despertà amb el seu cant tant particular. Es procura començar a temps per a que la tornada a l’església coincidisca amb el l’eixida del sol. Totes les persones acudeixen amb un gran ordre i devoció en grups compactes al voltant de la imatge de la Divina Aurora, portada a muscles, al mateix temps que s’entonen els cants de la despertà. El conjunt resulta un gran cor, a una veu, acompanyat pels instruments de la banda. Es realitza un recorregut igual que el de les cercaviles o les processons amb el sant. De la música se’n diferencien dues parts, unes estrofes amb acompanyaments musicals i d’altres sense; durant les estrofes sense acompanyament musical, la despertà roman parada, i és en el moment en el que la música torna a sonar quan segueixen amb el recorregut. Al tornar a la plaça, els músics entonen la melodia tan particular i característica d’aquest acte i els portadors de la imatge de la Divina Aurora fan temps pegant voltes per a que l’entrada a l’església coincidisca amb l’eixida del sol. L’assistència a la despertà en Alfafara segueix augmentant any rere any, ja que es un acte on acudeixen des de els més majors del poble fins els més joves. Aquest és, potser, l’acte més antic de tots i per tant el que més devoció i tradició popular té.

– A les 13.00h volteig general de campanes.

– A les 20.00h solemne missa en honor a la Divina Aurora. Després, una vegada finalitzada la missa, es realitza una processó a la santa patrona per els carrers del poble que finalitza de nou a la plaça de l’església. Una vegada arriba la Santa a la porta de l’església es realitza una xicoteta oració i s’interpreta per part de la banda municipal l’himne a la divina aurora. Aquest himne va ser cantat per primera vegada al finalitzar la processó del dia 7 d’Agost de l’any 1954 i no s’ha deixat de cantar des d’aquell moment. Una vegada finalitzat l’himne es realitza un castell de focs en honor a la patrona i la Santa torna a entrar a l’església.

– Al finalitzar la processó es realitza el passa-carrer del ‘Roquero’, encarat als menuts i les menudes. Consisteix en la figura estrafolària del ‘Roquero’, un home malcarat que acaça les xiquetes i xiquets amb una vara, i al ritme de la música, completen el recorregut abans de l’aperitiu de la vesprada. És un acte que s’havia perdut i ara torna a celebrar-se.

– A les 00.30h de la matinada comença la revetlla.