6 d’agost: ‘festivitat del Diví Salvador’

  • El dia del Patró El Salvador es celebra el 6 d’agost…

El dia 5 d’agost és el dia introductori de les festes patronals amb el títol de ‘Qui no fa la vespra no fa la festa’, però és realment el dia 6 quan comencen activament les festes d’agost, declarades d’interés turístic.

El dia 6 comença amb una cercavila respectuosa pel Patró del poble, El Salvador. Aquesta cercavila arriba fins l’Església de la Transfiguració del Senyor, on es produïx una missa condecorada. Posteriorment, les campanes sonen i es realitza un foc pirotècnic espectacular. A la vesprada, té lloc la Processó del Salvador i es finalitza amb una altra missa de clausura i focs artificials de gran repercussió.

– A les 11.00h es realitza una cercavila amenitzada per la Societat Instructiva Musical d’Alfafara. Aquesta cercavila passa per els principals carrers del poble despertant als veïns i veïnes per a iniciar un dia ple d’actes en honor al patró del poble, el diví Salvador.

– A les 12.00h , quan finalitza la cercavila es realitza una solemne missa cantada en honor al patró del municipi i seguidament es realitza un volteig de campanes que anuncien el final de la missa i l’inici del següent passa-carrer que porta als veïns i veïnes a la zona de la Mateta on es realitza una gran mascletà.

– A les 21.00h arriba un dels moments més esperats del dia per als alfafarencs i alfafarenques, la processó del Diví Salvador, on els veïns i veïnes voluntaris trauen el sant als muscles per realitzar el recorregut acompanyats de la banda de música i els congregats avancen darrere del Sant al ritme de les marxes de processó. Una vegada finalitzat el recorregut i el Sant torna a la plaça, es realitza una xicoteta oració i la banda de música es prepara per interpretar l’Himne al diví Salvador. Aquest himne que té lletra i música de l’autor José Mª Vicedo Sempere, es va cantar per primera vegada el 6 d’Agost de 1942 en el solemne acte de la benedicció del nou retaule de l’altar major de la parròquia. A partir d’aquell moment es canta tots els anys com a pregària religiosa, una vegada entra la processó a l’església.

– A les 00.30h de la matinada comença la revetlla.